Raya Qurban |
Pada Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Qurban jatuh pada hari Rabu lepas, biasanya banyak masjid akan menyembelih haiwan Qurban berupa kambing atau Lembu.
Kambing Akikah |
Qurban Lembu |
Bagi yang belum biasa untuk membuang bulu kambing atau lembu sebelum dimasak. Berikut adalah tips atau panduan untuk membuangbulu kambing atau lembu :
Rebus dahulu Kulit |
Cara pertama adalah bersihkan kulit lembu atau kambing dahulu kemudian rebuslah air kurang lebih 3 liter hingga mendidih. Jika sudah mendidih segera masukkah kulit kambing atau lembu ke dalam air yang mendidih dan bolak-balik kulit tersebut hingga semua bagian terkena air panas sehingga kulit itu masak
Cara kedua adalah apabila air sudah mula dingin atau suam, tarik bulu kambing atau lembu dengan perlahan, ulangi dengan menyiram air panas pada bagian bulu kambing atau lembu yang belum tercabut. Langkah terakhir adalah mencukur bulu-bulu halus yang masih tertinggal. Tetapi selalunya bila kulit dah masak, kulit akan senang untuk ditanggalkan.
Kulit Masak Cili Padi |
Kerabu Kulit Lembu |
Barulah kita boleh masak kulit lembu dan kambing mengikut citarasa masing-masang...
SELAMAT MENCUBA!....
No comments:
Post a Comment