Friday, 14 September 2018

SEMAK PEMAKANAN KITA

GI Chart


Indeks Glycemic(GI) adalah skala yang menunjukkan jumlah karbohidrat dalam makanan, yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah anda. 

Tahap GI

Semakin tinggi jumlah GI, semakin besar risiko paras gula dalam darah tinggi.
Skala ini bermula dari 0-100 dan makanan di antara 0-54 dianggap makanan dengan skala Glycemic rendah.


Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Senarai makanan GI rendah yang boleh dimakan dengan sederhana:

1 telur: 6
1 Cawan brokoli: 10
1 Cawan hummus: 6
1 Cawan kacang: 15
1 Cawan kacang gajus: 22
1 Cawan ceri: 22
1 Cawan yogurt: 23
1 Bawang sederhana bersaiz: 10
1 Epal bersaiz sederhana: 38
sosej daging ayam belanda: 28
1 Cawan spageti: 42
1 Cawan anggur hijau: 46
1 Cawan kacang: 54
220 gr. jus tomato: 38
220 gr. jus nanas: 46
1 lobak merah: 47
oren: 48
anggur: 50
1 pisang: 52


Oatmeal

Makanan dengan GI antara 55-69:
1 Cawan beras merah: 55
1 hidangan mac’n’cheese: 64
1 sudu madu: 55
1 Cawan oat: 55
1 Cawan beras putih: 64

Dilarang Makan

Makanan dengan GI Tinggi dan harus dielakkan:

2 cawan popcorn: 70
1 keping roti putih: 70
1 donat: 76
Kentang bakar bersaiz sederhana: 85
1 hidangan kepingan jagung (cornflakes): 92
50 gr. glukosa: 100

Cara pemakanan individu boleh mempengaruhi kesihatan mereka secara umum. 
Jika anda perasan anda sedang mengalami tanda-tanda hiperglikemia, ubah tabiat pemakanan dan kerap melakukan senaman badan sebelum ia menjadi satu masalah yang serius.



SELAMAT MENCUBA DAN MENYEMAK PEMAKANAN KITA SEHARIAN.....

No comments:

Post a Comment